Holbæk Jernstøberi: Fra industri til seniorboliger
Vi er dykket ned i historien om Holbæk Jernstøberi - byens engang så store virksomhed, der i godt 100 år lå i området ved Lundemarksvej og Skyttensvej. Da jernstøberiet var på sit højeste, havde den 270 ansatte og var blandt byens største industrivirksomheder.


Af stadsarkivar Andreas Skov
Holbæk Jernstøberis historie som selvstændig virksomhed begynder i 1918, men forhistorien går helt tilbage til 1859, da svenskfødte jernstøber Svend Janson fik borgerskab som jernstøber og maskinfabrikant i Holbæk. Han anlagde sin virksomhed i Ahlgade ved Blindestræde.
Foruden fremstilling af støbegods fabrikerede Janson også håndtærskemaskiner, og hermed var grunden lagt til en anden af Holbæks kendte og store virksomheder, nemlig A/S Holbæk Maskinfabrik.
I 1876 blev jernstøberiet og maskinfabrikken overtaget af Jansons svigersøn, jernstøber N.R. Petersen, og under hans ledelse ekspanderede virksomheden. Ekspansionen skyldtes dog ikke kun Petersens dygtighed, men også at overtagelsen faldt sammen med industrialiseringen i Holbæk, som fulgte i kølvandet på anlæggelsen af Nordvestbanen i 1875.
Parallelt med industrialiseringen fulgte den store omlægning af dansk landbrug med bl.a. fokus på mælkeproduktion og mejeridrift, og N.R. Petersen så hurtigt, at der her var muligheder for hans virksomhed. Fabrikken begyndte at fremstille maskiner og inventar til et stort antal sjællandske andelsmejerier, som i disse år skød op som paddehatte. Produktionen af landbrugsmaskiner fortsatte dog. I 1892 fik N.R. Petersen patent på sit selvrensende tærskeværk, der gennem en lang årrække blev fabrikkens vigtigste produktion.
I 1918 udskiltes jernstøberiet som selvstændigt foretagende under navnet Aktieselskabet Holbæk Jernstøberi. Dermed var N.R. Petersens tid som fabriksejer forbi. Samme år blev jernstøberiet flyttet til en ny grund lige uden for byen ved Slotsgaardsvej (som i 1945 blev omdøbt til Skyttens Vej), hvor der blev opført en helt ny og moderne fabrik.
Efter en lidt svær begyndelse i 1920’erne voksede Holbæk Jernstøberi og var i 1930’erne blandt de største industrivirksomheder i Holbæk. Produktionsfaciliteterne blev moderniseret, og i 1943 blev der opført en ny tilbygning.
Efter 2. verdenskrig forblev Danmark et industrisamfund nogle årtier endnu. 1960’ernes buldrende vækst skabte ligefrem behov for udenlandsk arbejdskraft i industrien, og i slutningen af årtiet begyndte virksomhederne at invitere gæstearbejdere til landet – primært fra Tyrkiet, Jugoslavien og Pakistan. I perioden 1969-1971 kom således 100-200 unge tyrkiske mænd til Holbæk for primært at arbejde på Holbæk Jernstøberi og Holbæk Amts Andelsslagteri.
Behovet for at invitere udenlandsk arbejdskraft til Danmark forsvandt dog med oliekrisens udbrud i efteråret 1973 og den tiltagende arbejdsløshed, der fulgte i kølvandet herpå.
Oliekrisen markerede samtidig begyndelsen på afslutningen af industrisamfundet i Danmark. I 1970’erne og 1980’erne forsvandt mange tusinde industriarbejdspladser på Sjælland, og ved indgangen til det nye årtusinde var der ikke mange af de traditionelle industrier tilbage.
For Holbæk Jernstøberi var der også tale om langvarig overlevelseskamp, hvor aktiviteterne og antallet af ansatte gradvist faldt. I et forsøg på at vende udviklingen valgte man i 1981 af fusionere med Glostrup Jernstøberi og Metalsliberi A/S under navnet GH Støberierne A/S. På daværende tidspunkt var der 40 ansatte på jernstøberiet i Holbæk, men fusionen kunne dog ikke forhindre den nedadgående tendens.
I 1993 forsøgte en ny kreds af ejere, bestående af bl.a. familien Wolf-Petersen, at få jernstøberiet på ret køl igen. Tiden var dog løbet fra store jernstøberier i Danmark, som havde svært ved at konkurrere med udlandet.
Samtidig var der også det problem, at fabrikken, der oprindeligt var blevet anlagt uden for byen, nu lå midt i byen. ”Den ligger nærmest midt i gågaden og ligner noget fra Første Verdenskrig”, udtalte ejeren Christian Wolf-Petersen.
I stedet for at modernisere og udvide fabrikken i Holbæk, valgte ejerne derfor i 2011 at bygge et nyt jernstøberi i Borup og skifte navn til Ferrofoss. I Holbæk fortsatte ægteparret Per og Jane Wolf-Petersen indtil 2018 med at lave støbejernsvinduer til fredede og bevaringsværdige bygninger, men 1. juli var det endeligt slut for Holbæk Jernstøberi.
Grunden blev solgt, fabriksbygningerne revet ned, og fra 2020 blev der opført seniorboliger på den gamle fabriksgrund under navnet ”Jernstøberiet”, som et vidnesbyrd om områdets industrielle fortid.

