Garveriet på Drivsåtvej 3
I 1881 købte Otto Theodor Svendler Lang en grund af købmand C. F. Jensen og opførte et garveri på matriklen, der i dag har adressen Drivsåtvej 3.
Af arkivar Inge-Lis Madsen
En garver er en håndværker, der bearbejder dyrehuder og skind til læder. Det er et gammelt håndværk, hvor huder og skind bliver forbehandlet ved blandt andet udblødning, kalk og fjernelse af hår samt andet uønsket materiale.
Otto Theodor Svendler Lang var født i St. Heddinge i 1836 som ældste søn af en skomagermester. Om ham skriver den lokale sognepræst i hans skudsmålsbog, som vi er så heldige at have i Jyderup Lokalarkiv, at ”efter flere års flittig skolegang i St. Heddinge Borgerskole var hans fremgang så tilfredsstillende, at han med efterårs-eksamenen 1850 kunne udskrives til konfirmationsforberedelse, hvor han udviste god flid og opførsel”. Han blev derefter ”med gode kundskaber” konfirmeret 1. søndag efter påske 1851.
Otto Theodor Svendler Lang flyttede til Snertinge, Særslev sogn, hvor han etablerede sig som garvermester. I 1867 giftede han sig i Bregninge Kirke med Camilla Amalie Gyth, der var datter af en snedker i Eskebjerg. Sammen fik de fem børn: Rasmus Alexander Gyth Lang (f. 1877), Otto Theodor Svendler Lang (f. 1880), tvillingerne Peter Johan og Nicolai Lang (f. 1882 – de døde begge seks uger gamle) og Christian Richard Danaast Lang (f. 1883).
I 1881 startede Otto altså et garveri på Drivsåtvej i Jyderup, mens familien stadig boede i Snertinge. Her døde hustruen i 1889, kun 41 år gammel. Sammen med sønnerne, der hjalp ham i garveriet, flyttede han til Jyderup i 1894. Ved folketællingen i 1901 bor han sammen med en husholderske ved siden af garveriet – ved folketællingen i 1906 bor han sammen med den ældste søn Rasmus i en lejlighed på Holbækvej 5. Samme år (i 1906) døde sønnen Rasmus dog, 26 år gammel, og sønnen Otto var død i 1895, kun 15 år gammel, efter at familien lige var flyttet til Jyderup! Så den gamle garvermester var hårdt ramt – selv døde han 79 år gammel i 1916.
Der var nu kun én søn tilbage til at videreføre farens virksomhed, Christian Richard Danaast Lang (kaldenavn Richard), og han tog da også over, da faren døde. Han flyttede i 1923 virksomheden fra Drivsåtvej 3 til hjørnet af Jernbanevej og Skovvej. Ved folketællingen 1930 bor Richard Lang, der nu kalder sig læderhandler, med kone og to børn i ejendommen på Jernbanevej 22.
Hvad skete der så videre med det tidligere garveri på Drivsåtvej? I 1924 blev ejendommen købt af stenhugger Olsen, der i 1928 solgte til ølhandler Peter Christian Jensen. Han sælger ifølge Tingbogen i 1936 til den ugifte datter Inger Margrete, og hun afhænder i 1946 matriklen til sin storebror, Niels Poul Jensen, der til sin død i 1961 drev Carlsberg-depot i bygningen og havde privatbolig ved siden af. Herefter blev der reparation og forhandling af cykler og knallerter ved Palle Jespersen – det var der til 2001.
Herefter forfaldt det tidligere garveri. Men bygningen genopstod i renoveret form i 2011 og kom til at huse en frisørsalon, der stadig eksisterer i dag.
Kilde: Bl.a. Jyderup-Bogen 2014.